Intencions

El tema de la recerca de la darrera creació és la marginalitat i el seu tractament filosòfic, polític i social en la societat actual.

Creiem que hi ha en la marginalitat exemples crus i alhora profunds i poètics, que ens parlen de la cultura, la societat, la humanitat… De nosaltres. És en aquesta marginalitat que neix l’univers de l’obra, i en la relació amb els “membres ordinaris” de la societat. El marginal, l’exclusió social, en el context de aquesta creació, no pretén ser abordada des de d’un tema de denúncia, o d’un intent per retratar escènicament un sector concret de la marginalitat.

El focus està en allò que s’acumula enèrgic i dramàtic als marges de la norma socialment acceptada. Tractarem de la (im)potència o la (im)possibilitat del marginal d’existir, voluntàriament o força, en estat de benestar (o normalitat) com un poder que s’acumula en alguna cosa que està a punt de passar o explotar en un context.

Ens preguntem què passa a l’imaginari col·lectiu quan ignorem totalment allò que està fora de les fronteres de l’estàndard. Probablement, por i demonització intensa. Però, d’altra banda, trobem que amb la por també hi conviu la fascinació, fins i tot, la veneració absoluta per les característiques que envolten els universos marginals.

Ens interessa l'espai intermedi, allò que és possible de manera
inesperada en la tensió entre la fascinació i la por.

Recorregut

La companyia PSIRC es va fundar l’any 2011. Després dels espectacles LAB, Tres i Deixar-se anar, vam crear l’espectacle Acrometria, que va fer set anys de gira per Europa i Llatinoamèrica, a 12 països i amb més de 200 actuacions. Va estar reconegut amb el premi d’Espectacles Nocturns a FETEN 2016, el premi Freiburger Leiter al Millor Espectacle de Carrer de la Kulturbörse Freiburg 2016, el premi a la Millor Campanya Nova Zirkolika 2012 i l’Aplaudiment a la Creació Emergent FAD 2013. Acrometria també és un dels espectacles recomanats per la catàleg de la Xarxa Espanyola de Teatres Públics.

L’abril del 2018 vam presentar l’estrena de El meu nom es Hor. Interpretat pels actors Wanja i Adrià, i dirigit per Rolando San Martín, l’espectacle explora nous camins escènics, introduint noves tècniques i noves llengües. Coproduït pel Mercat de las Flors, amb el suport del projecte europeu De Mar a Mar, en residència a la Central del Circ (empresa primer resident (2017/19). El meu nom és Hor ha estat programat a la Fira de Tàrrega, al Teatro Español, al Teatro Circo de Múrcia, al festival At.tension de Berlín i a L’Européenne de Cirques de Toulouse, entre altres.

Paral·lelament, vam participar en la peça Tender Napalm, produïda per Sixto Paz, on la companyia donava moviment a l’escenari.

L’equip

ADRIÀ MONTAÑA
Artista de circ, performer i autor

En acabar la carrera de Fisioteràpia, es forma a l’Escola de Circ Rogelio Rivel de Barcelona. Tot seguit continua la seva formació a Europa amb diferents mestres. El 2011 cofunda la companyia de circ PSIRC, on crea els números L.A.B. i Tres. I seguidament l’espectacle Acrometria (2013) amb el que giren per Europa durant set anys. L’any 2017, forma part de l’equip artístic de Tender Napalm, en col·laboració amb la companyia Sixto Paz, dins del marc del Festival Grec de Barcelona a la Sala Beckett. L’abril de 2018 estrena l’espectacle El meu nom és Hor, també amb la companyia PSIRC, amb en Wanja Kahlert coproduida pel Mercat de les Flors, estrenada dins del cicle Circ d’ara mateix. Actualment, també forma part de l’equip artístic de Desdèmona, d’Alba Sarraute i les Ofèlies, estrenada al Festival Grec 2020.

ANNA PASCUAL
Artista de circ

Després de seguir les formacions de les escoles Rogelio Rivel de Barcelona i Flic de Turin, i de especialitzar-se en portés acrobàtics i pal, s’estableix a Barcelona i forma la Companyia PSIRC, amb la qual crea, el 2012, el seu primer espectacle Acrometria. Paral·lelament, a la gira d’aquest espectacle, ha treballat en diferents projecte amb la Cia. Animal Religion, Circ Teatre Modern, Los Galindos i amb el director Roberto Magro en la seva última creació Silenzio. Actualment, comença la segona creació amb la seva companyia PSIRC, obra que s’estrena al 2022. Ha impartit cursos de perxa xinesa i creació a l’Escola de Circ Rogelio Rivel de Barcelona, a la Scuola di Circo Flic de Torino, a la Universitat de Circ de Suècia i a l’Associació de Circ Cronopis de Mataró. Comença a fer acompanyament artístics i co-direccions amb diferents companyies novells de Catalunya: Madame Gaüc, Cia. nom provisional, Cia. mov-i-ments i Maria Garriga. També forma part de l’equip artístic de Desdèmona d’Alba Sarraute i les Ofèlies, estrenada al Festival Grec 2020.

WANJA KAHLERT
Artista de circ, performer, autor, dramaturg, titellaire, tècnic o res.

Wanja acaba la formació intensiva al 2011, tot i que la formació és un camí que mai no s’acaba i ha anat fent formacions variades des de llavors. S’ha format com a portor de mans-mans, tela aèria i manipulació d’objectes en els tallers de l’Escola de Circ Rogelio Rivel de Barcelona i a Buenos Aires. Entre d’altres, el cicle de formació Circ i Dansa. El 2011 cofunda la companyia de circ PSIRC, on crea l’espectacle Acrometria amb el que giren per Europa i Amèrica Llatina fins a l’actualitat. L’any 2016 forma part del cicle de formació de Circ i Dansa, un projecte fruit de la col·laboració de La Central del Circ i el Mercat de les Flors. Del 2016 al 2018 crea el segon espectacle de la companyia El meu nom és Hor, amb coproducció i estrena al Mercat de les Flors dins del cicle Circ d’ara mateix. El 2017, forma part de l’equip artístic de Tender Napalm, una obra resultat de la col·laboració de les companyies PSIRC i Sixto Paz, amb estrena al juliol del 2017 a la Sala Beckett dins del marc del Festival Grec a la Ciutat de Barcelona. Des del 2017 forma part de l’equip artístic de l’espectacle Silenzio. Des de desembre de 2018 forma part de l’equip artístic de NU, el 23è Circ d’hivern de l’Ateneu de 9 Barris. També forma part de la creació conjunta de PSIRC i Tono Carbajo, anomenada Sobre Marges i Manipulacions, una iniciativa de Lo Pati, Centre d’Art i amb estrena a l’octubre de 2020.

BENET JOFRE
Artista, constructor i tècnic de circ

Llicenciat en Enginyeria Industrial per la UPC, s’interessa pel món del circ i es forma a l’Escola Rogelio Rivel. La seva trajectòria en el món del circ és llarga i diversa i ha treballat amb múltiples companyies catalanes i festivals internacionals. Tècnic manipulador i actor de l’espectacle al Fòrum de les cultures El Gegant dels 7 Mars a Barcelona; técnic i actor dels espectacles Tingalia, Zootropo i BARRA d’Antigua Barbuda; regidor i encarregat del muntatge d’estructures al Festival Trapezi de circ de Reus. També és encarregat de la construcció d’escenografies, aparells de circ i carpes per: Escarlata Circ, Pulsa control-Z, Cia Daraomai, Vol a qui vol, Cia. Transit dansa, Circ d’hivern – Limbus, Tub d’assaig 7,70, Los corderos, Nats Nuts, Circo Paniko, Circo Oxidado, Circ Cric, Le colporteurs, Festival 1,2,3, pallasso, Baró d’Evel. És co-fundador del Circ Teatre Modern on treballa amb la seva pròpia carpa. Ha treballat amb la Companyia Animal Religion a Chicken Legs i TAUROMAQUINA. Ha treballat també amb Los Galindos en la producció Udul. L’any 2013 se suma a l’equip artístic de la Companyia PSIRC com a tècnic de llums i so i torna a l’escena amb el seu últim projecte Després de tot.